• Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort)
  • meer info
  • acteurs
  • uit de pers
  • media
  • nieuws

Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort)

30 september t/m 3 december 2016

“De wereld is een schouwtoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel. Men treedt er op en gaat weer af.”

Ter gelegenheid van het vierhonderdste sterfjaar van William Shakespeare regisseert Theu Boermans Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort). De beroemde komische crash-course, die negen jaar in Londen op de planken stond, is exclusief te zien in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Alle rollen uit ruim dertig Shakespeare-stukken worden gespeeld door Jappe Claes, Vincent Linthorst en Bram Suijker.

Publieksreacties:
"Hilarisch, creatief, geweldig acteren"
"Boeiend, vermakelijk, onderhoudend, knap gespeeld. Super leuk!"
"hilarische tour de force. Vier sterren.

Meer info

“Het was de nachtegaal en niet de leeuwerik!”

Exclusief in de Koninklijke Schouwburg brengt het Nationale Toneel in het Shakespearejaar 2016 Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort). We nemen u mee op een licht anarchistische reis langs (u leest het goed:) al zijn stukken en vergeten daarbij zelfs zijn sonnetten niet.

Wat is er nodig om het verzameld werk van William Shakespeare – van Romeo en Julia tot Hamlet, van As you like it tot De storm, van Midzomernachtdroom tot Wintersprookje – in één avond op het podium te brengen? Niet veel meer dan drie mannen en wat inkortingen.
Dat dachten de acteurs Adam Long, Daniel Singer en Jess Winfield toen ze hun krankzinnige project bij het Edinburgh Fringe Festival indienden. Ze kortten 37 avondvullende stukken met 1834 personages door middel van wijze schrappingen en slimme samenvattingen zodanig in dat er een perfecte theateravond ontstond. Natuurlijk niet zonder kleine veranderingen, veel improvisatie en enkele meningsverschillen. Maar met een groot humoristisch gewin. Zo worden de koningsdrama’s gespeeld als voetbaltoernooi om inzichtelijk te maken wie nu precies achter wie aan zit (waarbij koning Lear vanwege zijn vergevorderde leeftijd niet mee mag doen). Alle komedies worden in één grote komedie ondergebracht, omdat ze – zoals u weet – minder leuk zijn dan de tragedies. En natuurlijk treden alle vrouwen uit Shakespeare’s stukken die zich als man vermommen op. Dat spreekt vanzelf…

Regisseur Theu Boermans en de acteurs van het Nationale Toneel stellen zich garant voor een zeer geestrijke en humoristische (cult-)avond. Een ‘must’ voor iedereen die van Shakespeare, theater en humor houdt. 

Acteurs

Jappe Claes
Vincent Linthorst
Bram Suijker

Artistiek team

Vertaling Rezy Schumacher
Tekst Adam Long, Daniel Singer en Jess Winfield
Regie Theu Boermans
Dramaturgie Karim Ameur
Regie-assistentie Nina de la Parra
Kostuumontwerp Iris Elströdt
Lichtontwerp Barry van Oosten
Decor Ruud Brouwer

Medewerkers

Kleedster Karianne Hoenderkamp , Kiswati van Keulen
Techniek Hans Spinnler , Joop Spies , Lennert Esser , Barry van Oosten
Educatie Lejo De Hingh
Productieleiding Hans Nass
Kap en grime advies Cynthia van der Linden
Communicatie en marketing Dieke van der Spek

Acteurs

Verslag van de try-out

Door Jelle Landa

Het Nationale Toneel daagde zichzelf uit om op één avond de verzamelde werken van William Shakespeare te spelen. Dat zijn 37 stukken (van Romeo en Julia tot Hamlet, van As you like it tot De storm, van Midzomernachtdroom tot Wintersprookje), dus die moesten hier en daar wel een beetje worden ingekort. Soms tot de sleutelscène uit een stuk, soms tot één zin die de kern van het stuk vormt, soms door een aantal stukken samen te voegen. Maar alle stukken kwamen herkenbaar aan bod.

De 37 stukken bevatten bijna 2000 personages. Veel van die rollen namen Jappe Claes, Vincent Linthorst en Bram Suijker met verve voor hun rekening. Maar soms moesten ze een beroep doen op het publiek. Zo moest onze Bob hen uit de brand helpen bij Hamlet en ze deed dat zo ontspannen en naturel dat ze de professionele acteurs naar de kroon stak. Haar trotse moeder zag dat het goed was.

Hoe geef je een samenvatting van een samenvatting? Dat is voor mij niet te doen. In een enorm tempo en met heel veel pruiken en verkleedpartijen gingen de spelers door het oeuvre van de grote bard. Ik zag talloze sterfscènes, het kookprogramma Heel Rome Hakt, een Othello-rap, een interpretatieve dansperformance, een Freudiaanse analyse van Hamlet (en vooral van Ophelia), een rugbywedstrijd tussen diverse Richards en Henry’s, en omdat het een try-out was (regisseur Theu Boermans had hier vooraf al voor gewaarschuwd) iets wat er niet bij hoorde. Het was respectvol en leerzaam, maar ook erg grappig. Tussen al het werk van Willy door vond het Nationale Toneel ook nog ruimte voor bespiegelingen over hoge en lage kunst en over gelaagd acteren. De belangrijkste les van de avond was: de komedies van Shakespeare zijn leuk, maar zijn tragedies zijn nog leuker.   

Lees online

Recensies

Media

09 november 2016Bram Suijker over Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort)

Op de foto: Jappe Claes, Vincent Linthorst, Bram Suijker

Fotograaf: Lukas Tulkens
Op de foto: Jappe Claes, Vincent Linthorst, Bram Suijker
Op de foto: Bram Suijker

Fotograaf: Lukas Tulkens
Op de foto: Bram Suijker
Op de foto: Jappe Claes, Bram Suijker

Fotograaf: Lukas Tulkens
Op de foto: Jappe Claes, Bram Suijker
Op de foto:

Fotograaf: Lukas Tulkens
Op de foto: Jappe Claes, Vincent Linthorst, Bram Suijker

Fotograaf: Lukas Tulkens
Op de foto: Jappe Claes, Vincent Linthorst, Bram Suijker
AJAX CONTENT

Nieuws

09 november 2016Bram Suijker over Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort)

29 september 2016Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort) vanaf 30 sept!

13 juni 2016

400 jaar Shakespeare

In het kader van het 400e sterftejaar van Shakespeare starten wij het nieuwe theaterseizoen met maar liefst drie ‘Shakespeares’.

meer
AJAX CONTENT