Organisatie

Het Nationale Toneel is een van de grote theatergezelschappen van Nederland en het stadsgezelschap van Den Haag. Wij brengen onder artistieke leiding van Theu Boermans wereldrepertoire dat inzoomt op de dilemma's en uitdagingen van onze tijd. Wij zijn te zien in de schouwburgen en vlakke vloertheater in Den Haag en in het land. Met voorstellingen voor volwassen en jeugd (NTjong). Rondom de voorstellingen verzorgen we educatie projecten en Babel, het nieuwe politiek-maatschappelijke programma van het Nationale Toneel.

Het Nationale Toneel is het stadsgezelschap van Den Haag en het grootste gezelschap van Nederland. We vertellen de verhalen van onze tijd, voor mensen in onze tijd aan de hand van het klassieke en moderne theaterrepertoire. We zijn te zien in de theaters in Nederland en daarbuiten, met voorstellingen voor volwassenen en jeugd (NTjong). Toneel dat raakt, vermaakt en aanzet tot nadenken. Rondom de voorstellingen verzorgen we educatieve projecten en Babel, het nieuwe politiek-maatschappelijke programma van het Nationale Toneel.

Het Nationale Toneel staat onder artistieke leiding van regisseur Theu Boermans en heeft een ensemble van zeventien acteurs in vaste dienst. Eric de Vroedt, Noël Fischer (NTjong), Hans van den Boom (NTjong) en Jeroen De Man zijn als vaste regisseurs aan het gezelschap verbonden.

Het Nationale Toneel is ontstaan uit De Haagse Comedie. Dit toneelgezelschap werd in 1947 opgericht door Cees Laseur. Veel bekende acteurs hebben bij de Haagse Comedie gespeeld, zoals Ko van Dijk, Paul Steenbergen en Anne Wil Blankers. In 1988 ontstond uit de Haagse Comedie het Nationale Toneel. In de afgelopen 25 jaar heeft het Nationale Toneel zich ontwikkeld tot een gerenommeerd instituut in de Nederlandse toneelsector.

Het Nationale Toneel wordt structureel ondersteund door de Gemeente Den Haag, Ministerie van OCW en Van der Feltz.