24 april 2012Leer de personages van Koninginnenacht kennen

Naast het echtpaar, en de schoonmaker/dichter is er ook een tweeling op het plein. Anniek Pheifer en Loes Haverkort spelen een tweeling met hobby's countrylinedancen en zingen. Lees meer…

Leer de personages van Koninginnenacht kennen

Een plein in Nederland, de nacht voor Koninginnedag. Dat is de setting van de nieuwe voorstelling Koninginnenacht. Van alle kanten komen de bewoners hier samen om hun spullen te verkopen, te kopen of gewoon samen te zijn. Eendrachtig wacht iedereen, vol spanning en verlangen, op het feest dat komen gaat. Het echtpaar Anton Goedhart (Frans van Deursen) en Shirley Goedhart-Madretsma (Manoushka Zeegelaar Breeveld) heeft de nodige huwelijksproblemen. De schoonmaker probeert daarnaast op het plein zijn liefde voor poëzie uit te dragen. Daarnaast zijn Anneloes en Annelies Rienstra (gespeeld door Anniek Pheifer en Loes Haverkort)ook aanwezig op het plein. Zij hebben als hobby's countrylinedancen en zingen.

De Tweeling

Anneloes Rienstra (Anniek Pheifer) is 25 jaar, 1 meter 67 en hoopt dat ze nog steeds in de groei is. Waarschijnlijk wordt ze dan net iets langer dan haar eeneiige tweelingzus Annelies, die twaalf minuten ouder is. Haar grote passies zijn countrylinedancen en zingen. Ze is sopraan, maar als ze uitgegroeid is, zou ze zo maar een alt kunnen zijn. Vroeger had ze een hamster, maar die is ontsnapt omdat de deksel van de kooi zoek was. Ze vermoedt dat Annelies die in de kast onder de trap heeft verstopt. Ze neemt haar dat niet kwalijk, maar vergeet het niet. Anneloes heeft geen vriendje. Dat had ze wel, maar toen hij haar bij het zoenen in de fietsenstalling voor de zevende

keer per ongeluk ‘Annelies’ noemde, was het uit. Hij was sowieso niet te vertrouwen, meende Annelies. Daar was Anneloes het wel mee eens. Met de winst van hun act op Koninginnedag willen Anneloes en Annelies naar Amerika. Of, als dat niet genoeg is, een staatslot kopen.

Annelies Rienstra (Loes Haverkort) is 25 jaar, 1 meter 69 en daarmee net iets langer dan haar eeneiige tweelingzus, die twaalf minuten jonger is. Haar grote passies zijn zingen en countrylinedancen. Net als haar zus is ze sopraan, maar haar stembereik is iets groter. Vroeger was ze jeugdlid van het Wereld Natuurfonds. In die jaren was ze fel bestrijder van dierenleed, in al zijn vormen. De aanblik van een opgesloten hamster, bijvoorbeeld, vond ze ondraaglijk. Toen ze ouder werd, verschoof haar aandacht van zielige beestjes naar spannende jongens. Dat zorgde nog wel eens voor jaloerse reacties van haar zusje, die steeds weer achter haar vriendjes aanging. Met de winst van hun act op Koninginnedag willen Annelies en Anneloes naar Amerika. Of, als dat niet genoeg is, een staatslot kopen.”

De dichter/schoonmaker

Alfred van Oudshoorn (Stefan de Walle) studeerde Germanistiek en Wijsbegeerte aan de Open Universiteit. Hij publiceert veelvuldig, vooral op internet. Schrijft poëzie, proza en essays onder het pseudoniem A.J.M.M. Platje. In zijn werk is hij een fel pleitbezorger voor de in Nederland ten onrechte onderschatte klankpoëzie, zoals die in Duitsland is ontwikkeld door dichters als Kurt Schwitters en Ernst Jandl. Een korte aanvaring met justitie leidde tot een taakstraf van 240 uur dienstverlening. In zijn werk als straatveger ontdekt hij hoe het alledaagse vuil van de maatschappij zijn poëzie een geheel nieuwe kleur geeft.

Het echtpaar

Anton Goedhart (Frans van Deursen) is gymnastiekleraar op het MBO en parttime nachtportier. Hij is jong getrouwd met zijn eerste liefde, de Surinaamse Shirley, met wie hij twee kinderen heeft, die inmiddels beiden het huis uit zijn. Gelooft in de reinigende werking van Lichamelijke Oefening in het algemeen en badminton in het bijzonder. Neemt al zijn hele leven elke ochtend een ijskoude douche en mag daarbij graag een negro-spiritual fluiten. Drinkt te veel, maar ziet dat niet als een probleem – eerder als een recht. Wordt de laatste tijd geplaagd door onbestemde gevoelens. Als hij de moeite tot enig zelf-onderzoek zou nemen, zou hij misschien merken dat hij een midlifecrisis heeft. In zijn vrije tijd veelvuldig te vinden in de bar van de sportschool op de hoek.

Shirley Goedhart-Madretsma (Manoushka Zeegelaar Breeveld) heeft besloten niet deel te nemen aan het multiculturele drama. Ze is op jonge leeftijd getrouwd met een blanke man, Anton, en heeft hun twee kinderen grotendeels alleen opgevoed. Ze is een goede moeder, besteedt zorg aan haar uiterlijk en heeft haar huis op orde: kortom, de ideale schoondochter. Nu de kinderen op eigen benen staan en zij op Anton is aangewezen, vraagt ze zich steeds vaker af of ze wel de juiste keuzes in haar leven heeft gemaakt. Ze ergert zich aan de blik in zijn ogen, zijn bierbuik en zijn Hollandse middelmatigheid. Heimelijk verlangt ze naar de passionele warmte van haar geboorteland, naar de zwoele ritmes van de tropen, naar met een glas swawatra in de hand staren naar de ondergaande zon in de verre golven van de Marowijnerivier.

Koninginnenacht - t/m 26 mei 2012 in theaters
Lees meer over Koninginnenacht