• De laatste getuigen
  • meer info
  • uit de pers
  • media
  • nieuws

De laatste getuigen

4 mei 2017

De laatste getuigen, de Atlantikwall
Op donderdag 4 mei presenteert Het Nationale Theater in de Koninklijke Schouwburg de derde editie van De laatste getuigen, dit jaar met als thema de Atlantikwall in Den Haag. Acteurs lezen de persoonlijke verhalen voor van 'de laatste getuigen' van de Tweede Wereldoorlog. Dit doen ze in het bijzijn van de ouderen zelf. Voorafgaand aan de voorstelling worden de televisiebeelden van de Waalsdorpervlakte tijdens de Nationale Herdenking getoond. Na de twee minuten stilte begint de voorstelling. 

Meer info

Vanaf 19.30 uur zijn de deuren open en kan het publiek in de zaal de televisiebeelden van de Waalsdorpervlakte tijdens de Nationale Herdenking volgen. Om 20.00 uur volgen twee minuten stilte, waarna de voorstelling begint.

Op donderdag 4 mei presenteert het Nationale Theater in de Koninklijke Schouwburg de derde editie van De laatste getuigen, dit jaar met als thema de Atlantikwall in Den Haag. Acteurs lezen de persoonlijke verhalen voor van 'de laatste getuigen' van de Tweede Wereldoorlog. Dit doen ze in het bijzijn van de ouderen zelf. Voorafgaand aan de voorstelling worden de televisiebeelden van de Waalsdorpervlakte tijdens de Nationale Herdenking getoond. Na de twee minuten stilte begint de voorstelling.

Eerder vertelden De laatste getuigen over de onderduik en de Hongerwinter in Den Haag. Deze nieuwe editie gaat over de impact die de ontruiming voor de bouw van de kilometerslange verdedigingslinie van de nazi's, de Atlantikwall, op hun leven heeft gehad. Voor de aanleg van de Atlantikwall moest alles en iedereen wijken. Ambtenaren kregen de opdracht om de sloop en evacuatie in goede banen te leiden. Maar daarvoor moesten alleen al in Den Haag meer dan 130.000 mensen hun huis verlaten, zij werden gedwongen geëvacueerd. Waar moesten ze naar toe? Hoe ging dat in zijn werk? Hoe was het leven elders? Wisten ze waarom ze weg moesten? Zijn ze later nog teruggekomen? En hoe zag hun ‘thuis’ er toen uit?

Tijdens De laatste getuigen vertellen 8 stadsgenoten hun verhaal zodat dit, voor velen onbekende, onderdeel van de Haagse geschiedenis wordt belicht en herdacht.

Tankmuren, drakentanden en een tankgracht
De Atlantikwall was een meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie, die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog in de bezette gebieden heeft aangelegd ter voorkoming van een geallieerde invasie. Den Haag kreeg niet alleen verdedigingswerken direct langs de kust, maar ook dwars door de stad. Van Kijkduin tot aan het Gemeentemuseum zigzagde een 27 meter brede tankgracht. Daarna ging de verdedigingslinie verder onder meer met tankmuren, drakentanden en een tankgracht richting het Malieveld en Clingendael.

De littekens van de Atlantikwall zijn nog steeds zichtbaar in Den Haag. Zo zijn Scheveningen en Duindorp bekende voorbeelden, maar ook grote delen van de Bomen- en Bloemenbuurt zijn afgebroken ten behoeve van de bouw van een tankgracht. Op de boulevard op Scheveningen en in de duinen zijn nog steeds de resten te vinden van dat eens zo grote project. In Den Haag werd een strook van 10 kilometer lang en 500 meter breed bestemd voor de aanleg van een tankgracht, wat tot de afbraak van complete woonwijken leidde. 

Artistiek team

Regie Hans van den Boom
Dramaturgie Rezy Schumacher
Interviews en samenstelling Erna van den Berg
Concept Karim Ameur

Medewerkers

Techniek Ivo Pas , Gerco Kolthof , Lennert Esser
Productieleiding Mirjam Overdevest
Communicatie en marketing Daphne Browne

"Zaten híér onderduikers?"

Bert Dijkstra 27-2-2016

"Knalharde dancemuziek dendert door de Koninklijke Schouwburg ten teken dat ook in dit 250 jaar oude gebouw de tijd niet heeft stilgestaan. Jonge jongens, van heel ver na de oorlog, draaien aan knoppen, bij wijze van test voor de avondvoorstelling. Erna van den Berg wijst naar de immense kroonluchter in de nok van de theaterzaal. Daarachter, op de zolder, moeten ze hebben gezeten..."

lees verder op telegraaf.nl of blendle

Recensies

Media

03 mei 2016De laatste getuigen. aflevering 1.

Op de foto:

Fotograaf: Lukas Tulkens
Op de foto: Joris Smit

Fotograaf: Lukas Tulkens
Op de foto: Joris Smit
Op de foto: Bram Suijker

Fotograaf: Lukas Tulkens
Op de foto: Bram Suijker
Op de foto: Mark Rietman

Fotograaf: Lukas Tulkens
Op de foto: Mark Rietman
Op de foto: Kaatje Kooij

Fotograaf: Lukas Tulkens
Op de foto: Kaatje Kooij
Op de foto:

Fotograaf: Lukas Tulkens
Op de foto: Michiel Bijmans

Fotograaf: Lukas Tulkens
Op de foto: Michiel Bijmans
Op de foto: Eva Zwart

Fotograaf: Lukas Tulkens
Op de foto: Eva Zwart
Op de foto: Sallie Harmsen

Fotograaf: Lukas Tulkens
Op de foto: Sallie Harmsen
AJAX CONTENT

Nieuws

08 februari 2016

Verkoop 'De laatste getuigen' gestart

Een nieuwe versie van ‘De laatste getuigen’ met verhalen van Hagenaars die tijdens de tweede Wereldoorlog waren ondergedoken.

meer
AJAX CONTENT