• IJS&VIS
  • meer info
  • acteurs
  • uit de pers
  • publieksreacties
  • media
  • nieuws

IJS&VIS

13 september t/m 30 oktober 2016

“Eén stad. Twee families. Eén vete. Twee geliefden. Eén gebouw. Honderd routes.”

Samen met het Nationale Toneel duikt Firma MES in een niet eerder vertelde stadslegende, met de voorstelling IJS&VIS. Een unieke locatie-voorstelling over de twee bekendste ondernemersfamilies van Den Haag: Talamini (ijssalon Florencia) en Simonis (de vishandel). Zoek je weg langs kleine kamertjes en smalle gangetjes, bakken vol ijs en tonnen vol paling en een dansvloer vol intriges. De Firma MES-spelers worden geflankeerd door Nationale Toneel-acteurs Jaap Spijkers en Betty Schuurman. Wegens succes verlengd t/m 30 oktober 2016.

Veelgestelde vragen over IJS&VIS.

Meer info

Eén stad. Twee families.
Eén vete. Twee geliefden.
Eén gebouw. Honderd routes.

Een niet eerder vertelde stadslegende over de twee bekendste ondernemersfamilies van Den Haag. De van oorsprong Italiaanse familie achter ijssalon Florencia en de Scheveningse familie Simonis, van de bekende vishandels. Twee trotse families met passie voor hun vak, die lijnrecht tegenover elkaar staan. Het vuur laait op tijdens een familiefeest, als zoon Simonis en dochter Florencia oog in oog komen te staan. Een vonk slaat over. De jonge geliefden zetten een keten van gebeurtenissen in gang waardoor hun eigen levens én die van hun families op een onvoorstelbare manier uit balans worden gebracht.

IJS&VIS is een unieke locatietheater-ervaring, geïnspireerd op Romeo & Julia en de beide familiegeschiedenissen. We bezetten een compleet gebouw waar je vrij doorheen kunt lopen en je eigen route bepaalt, als in een droomwereld. Zoek je weg langs kleine kamertjes en smalle gangetjes, bakken vol ijs en tonnen vol paling en een dansvloer vol intriges. In IJS&VIS komen theater, live muziek en dans samen op een avond die je niet snel zult vergeten.

IJS&VIS is een coproductie van Firma MES en het Nationale Toneel met Korzo.
Andere partners zijn Theater aan het Spui, de Koninklijke Schouwburg en Rabarber,

Alleen dit najaar exclusief in Den Haag!
FLORENCIA & SIMONIS
IJssalon Florencia aan de Torenstraat in Den Haag is in 1932 opgericht door Eduardo Talamini. Als je hier binnenkomt zie je dat er sinds de jaren ’70 weinig is veranderd; groene schrootjes, TL-verlichting en achter de toonbank staat de koffiemachine waar al sinds de jaren vijftig de koffie uit wordt geschonken. 6000 kopjes koffie gaan er hier op een goede dag over de toonbank. Adriana, de huidige bazin, schept het ijs. Ze is 70 maar werkt nog steeds 11 uur per dag. De hele familie woont samen boven de zaak. Hier leeft de geschiedenis rustig voort. En van dakloze tot minister: iedereen is hier welkom. Meer over Florencia.

Simonis begon als een palingrokerij op de Haagse markt en is inmiddels uitgegroeid tot de bekendste vishandel van Den Haag met meerdere vis(speciaal)zaken en restaurants. Al vier generaties heeft de familie Simonis een passie voor vis en alles wat daarmee te maken heeft. Als je binnenkomt zie je rijen vol exotische vissen op bakken vol ijs. Ontelbaar veel jongens en meisjes in de bediening krioelen rond tussen de drukbezette tafeltjes. Alles is ingericht op efficiëntie en de toekomst. Er wordt keihard gewerkt. Iedereen mag bestellen wat ‘ie wil, als je er maar bent als je nummertje wordt omgeroepen. Meer over Simonis. 

Bij een bezoek aan IJS&VIS is het noodzakelijk dat je goed ter been bent. Helaas is de voorstelling niet rolstoeltoegankelijk.

Er worden kaarten verkocht via Theater aan het Spui en de Koninklijke Schouwburg. Als er ‘uitverkocht’ staat bij een van deze twee kassa’s, probeer dan vooral de andere kassa nog even. 

Acteurs

Roos Eijmers
Lindertje Mans
Jaap Spijkers
Kaspar Schellingerhout
Betty Schuurman
Daan van Dijsseldonk
Daniel Barkan (danser)
Thijs Hogenboom (danser)
Sammie Hermans (danser)
Rafael Paulino (danser)

Artistiek team

Regie Thomas Schoots
Dramaturgie Remco van Rijn, Karim Ameur
Regie-assistentie Loek de Bakker
Vormgeving Katrin Bombe, Bart Van Merode
Choreografie Wubkje Kuindersma
Geluidsontwerp Kaspar Schellingerhout
Licht Lukas Tulkens
Kostuums Vita Mees, Lieke Rietjens
In samenwerking met Firma MES, Korzo, Rabarber, Theater aan het Spui, Koninklijke Schouwburg

Medewerkers

Productie Ieme Soes , Lowie Smink
Communicatie en marketing Priscilla Vaas , Dieke van der Spek
Techniek Lex Boere , Lukas Tulkens , Robbert Weinen
Voorstellingsleiding Glenn Neyndorff
Educatie Annelies Hoeneveld

Acteurs

Daniel Barkan (danser)

Thijs Hogenboom (danser)

Sammie Hermans (danser)

Rafael Paulino (danser)

Romeo en Julia, maar dan Haags - ★★★

NRC
19-09-2016
Door Annet Veenstra 

"De coproductie die Firma MES en het NT met Korzo (en overigens ook Rabarber) aangaan, zorgt wel voor een interessante verdieping: tekst-toneel aangevuld met dans. Waar beide families elkaar louter verbaal te lijf gaan, vinden Danny Simonis en Giulietta Talamini elkaar in de intimiteit van de dans. Dat zorgt onder andere voor een ontroerende slaapkamerchoreografie." 

"Het zijn die dansscènes die zorgen voor de intimiteit. De monologen en dialogen zijn net te kort om echte onderdompeling te bewerkstelligen. Maar een weldoordachte, mooi gemaakte voorstelling is IJs&Vis zeker." 

lees de hele recensie op nrc.nl

Publieksreacties

Voeg reactie toe

Reactie:*
Naam:*
Email:
Beoordeling:*
Verplichte velden *

Publieksreacties:

T.M.Schreiner-Nowee 20 september 2016
Ik ben donderdagavond geweest met mijn dochter. Ik/wij hebben genoten. Wat knap en origineel het hele stuk. Bedankt Mes en Nat,Toneeel.
Score: zeer goed

Media

23 augustus 2016IJS&VIS

06 september 2016IJS&VIS - trailer

Op de foto:

IJS&VIS

nog geen informatie

IJS&VIS

AJAX CONTENT

Nieuws

27 september 2016IJS&VIS wegens succes verlengd

08 september 2016

IJS&VIS vragen

IJS&VIS, past dat wel bij elkaar? Waar koop ik kaartjes? Waar is het? Wij helpen jou op weg met al jouw vragen.

meer

06 september 2016Locatievoorstelling IJS&VIS is vanaf 13 september exclusief te zien in Den Haag

23 augustus 2016IJS&VIS

17 augustus 2016Een droomwereld op locatie

13 juni 2016

400 jaar Shakespeare

In het kader van het 400e sterftejaar van Shakespeare starten wij het nieuwe theaterseizoen met maar liefst drie ‘Shakespeares’.

meer
AJAX CONTENT