• Het stenen bruidsbed
  • meer info
  • acteurs
  • uit de pers
  • publieksreacties
  • media
  • nieuws
  • educatie

Het stenen bruidsbed

t/m 9 november 2013

“Niemand komt ongeschonden terug uit een oorlog.”

Met zijn meesterstuk Het stenen bruidsbed schreef Harry Mulisch een tijdloze roman over daders en slachtoffers in tijden van oorlog. Als Amerikaanse gevechtspiloot nam Norman Corinth deel aan het bombardement op Dresden. Elf jaar later keert hij terug naar de plek des onheils.

Meer info

Het Nationale Toneel brengt Het stenen bruidsbed, de verpletterende geschiedenis van Norman Corinth. Als Amerikaanse gevechtspiloot nam hij deel aan het bombardement op Dresden. Elf jaar later keert hij terug naar de puinhopen.

1956, het begin van de Koude Oorlog. In communistisch Dresden komen specialisten uit Oost en West bij elkaar voor een tandheelkundig congres. Onder hen Norman Corinth, tandarts te Baltimore. Tijdens zijn verblijf dringt Corinths verleden zich in alle hevigheid aan hem op. Elf jaar geleden nam hij als Amerikaanse gevechtspiloot deel aan het bombardement op Dresden, dat het Florence van de Elbe werd genoemd. Hij ontvlucht het congres en begint een zoektocht door de puinhopen van de stad. Maar hij weet niet wat te zoeken. Hij maakt ruzie met een dubieuze West-Duitse congresganger. Hij ontmoet een echtpaar dat hun kind verloor tijdens het bombardement. Hij raakt bezeten van Hella, een mooie tolk-vertaalster, die tijdens de oorlog in een kamp zat en nu blind vertrouwt op de socialistische heilstaat. Steeds weer wordt Corinth geconfronteerd met slachtoffers van zijn daad die destijds zo rechtvaardig leek: Hitler-Duitsland de genadeslag toebrengen. Langzaam beseft hij dat hij naar Dresden is gekomen om antwoord te vinden op de vraag: als deze mensen slachtoffer zijn van het helse bombardement, wat maakt dat dan van hem?

Het stenen bruidsbed(1959) is na meer dan vijftig jaar nog steeds een van de beste romans van de meester van de paradox. Harry Mulisch (1927-2010) laat ons zien dat ‘de rechtvaardige oorlog’ niet bestaat. Lees meer over Harry Mulisch.

Van een boek naar een toneelvoorstelling. Het is de specialiteit van Johan Doesburg. Zijn voorstellingDe prooiwas een doorslaand succes. Nu is hij terug metHet stenen bruidsbedvan Harry Mulisch. Hij regisseert NT acteur Jeroen Spitzenberger als Norman Corinth. Jeroen werd genomineerd op het Nederlands Film Festival 2012 voor zijn rol in Süskind. Hij is op dit moment regelmatig te zien in films en televisieseries.

‘Romans als Het stenen bruidsbed zijn tegenwoordig zeldzaam. Zo duister, zo gekunsteld, zo betoverend schrijft niemand meer.’Arnold Heumakers, NRC Handelsblad.

Het Letterkundig Museum brengt een tentoonstelling waarmee ze de schrijver als het tijdloze verhaal onder de aandacht willen brengen. De tentoonstelling opent op 2 juni. Het Letterkundig Museum en het Nationale Toneel hebben ook een educatieve website gemaakt over het boek en de voorstelling Het stenen bruidsbed. 

Uitgeverij De Bezige Bij brengt een speciale editie van de roman uit ten tijde van de voorstelling.

Voor Het stenen bruidsbed werkt het Nationale Toneel intensief samen met Het Letterkundig Museum, Uitgeverij De Bezige Bij en Het Harry Mulisch Huis. 

Acteurs

Jeroen Spitzenberger
Stefan de Walle
Tamar van den Dop
Antoinette Jelgersma
Vincent Linthorst
Pieter van der Sman
Sallie Harmsen
Bram Suijker

Artistiek team

Tekst Harry Mulisch
Bewerking Stefan Bachmann/Felicitas Zürcher
Vertaling Tom Kleijn
Regie Johan Doesburg
Regie-assistentie Marjolein Polman
Stage regieassistentie Ludy Graffelman
Dramaturgie Rezy Schumacher
Muziek (live) Harry de Wit
Video Peter Wilms, Marita Ruyter
Stage muziek Guusje Ingen Housz
Lichtontwerp Reinier Tweebeeke, Jan Harm Wagner
Decorontwerp Bernhard Hammer
Kostuumontwerp Sabine Snijders
Stage kostuumontwerp Renee Bonte

Medewerkers

Productieleiding Hans Nass
Voorstellingsleiding Joop Spies
Vervaardiging kostuums Peter van der Meer , Amanda van Marion , Daan Wieman , o.l.v. Iris Elströdt
Vervaardiging decor Arjen Schoneveld , Ronald van Rijn , Koos 's Gravendijk , Ruud Brouwer , o.l.v. Hans Rompa
Educatie Lejo De Hingh
Communicatie en marketing Eline van Lelyveld

Acteurs

Recensie Het stenen bruidsbed

Trouw, 3 juni 2013

Door: Robbert van Heuven

“Vorig jaar zette regisseur Johan Doesburg nog op geweldige wijze het non-fictieboek ‘De Prooi’ op de planken. Nu kiest Doesburg voor ‘Het stenen bruidsbed’ van Harry Mulisch.”

“[…] als de vertellers afstand nemen en de acteurs de vrijheid krijgen om voluit mooi te spelen, ontstaat er sprankelend, spannend toneel. De confrontatie tussen Corinth en de vermeende ex-nazi Schneiderhahn (een briljant spelende Stefan de Walle) is dan ook het hoogtepunt van de avond.”

Lees het hele artikel.

Publieksreacties

Voeg reactie toe

Reactie:*
Naam:*
Email:
Beoordeling:*
Verplichte velden *

Publieksreacties:

José baggen 31 oktober 2013
We hebben vanavond in Sittard genoten van jullie spel. Geweldig
Score: zeer goed

Lex Sternfeld 26 oktober 2013
Openhartig radio interview met Amstelvener Jeroen Spitzenberger op RTV Amstelveen. https://soundcloud.com/nieuwsradio-amstelveen/acteur-jeroen-spitzenberger
Score: zeer goed

Media

00:02:42

16 april 2013Het Stenen Bruidsbed

00:01:45

06 mei 2013Het stenen bruidsbed - teaser

00:01:54

04 juli 2013Het stenen bruidsbed - trailer

Op de foto:

Het stenen bruidsbed - op de foto Stefan de Walle, Tamar van den Dop, Jeroen Spitzenberger en Bram Suijker - fotograaf Maurice Haak
Op de foto:

Het stenen bruidsbed - op de foto Sallie Harmsen en Jeroen Spitzenberger - fotograaf Maurice Haak
Op de foto:

Het stenen bruidsbed - Tamar van den Dop en Jeroen Spitzenberger - fotograaf Maurice Haak
Op de foto:

Het stenen bruidsbed - op de foto Jeroen Spitzenberger, Vincent Linthorst, Bram Suijker, Pieter van der Sman en Stefan de Walle - fotograaf Maurice Haak
Op de foto:

Het stenen bruidsbed - Jeroen Spitzenberger en Tamar van den Dop - fotograaf Maurice Haak
Op de foto:

Het stenen bruidsbed - Jeroen Spitzenberger en Stefan de Walle - fotograaf Maurice Haak
AJAX CONTENT

Nieuws

23 september 2013

Eerste Mulisch Festival

Het eerste Harry Mulisch Festival is een feit. Tijdens de voorstellingen van Het stenen bruidsbed in Amsterdam is er op en rond het Leidseplein van alles te doen rondom de beroemde schrijver.

meer
15 oktober 2013

Tournee Het stenen bruidsbed van start

meer
AJAX CONTENT

19 Dec 2013Educatieve site

Het Letterkundig Museum heeft i.s.m. NT Educatie een educatieve website gemaakt rondom Het stenen bruidsbed van Harry Mulisch. Deze website is primair gericht op de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. 

Plaatje bij educatie

Achtergronden van boek, schrijver en voorstelling en thema’s als macht, moraliteit, goed en kwaad worden belicht vanuit verschillende disciplines (Nederlands, Geschiedenis, CKV, Maatschappijleer). Docenten en leerlingen kunnen het online educatieve programma zowel individueel als in de les gebruiken.