• Een helse komedie
  • meer info
  • acteurs
  • uit de pers
  • media
  • nieuws

Een helse komedie

2 t/m 21 mei 2017

“Unieke muziektheaterproductie met het Residentie Orkest”

De bekentenissen van een seriemoordenaar 

In Een helse komedie, de bekentenissen van een seriemoordenaar kruipt Mark Rietman in de huid van de Oostenrijkse seriemoordenaar Jack Unterweger. In samenwerking met het Residentie Orkest brengt Het Nationale Theater deze unieke muziektheaterproductie in regie van Theu Boermans voor het eerst naar Nederland. Exclusief te zien in de Koninklijke Schouwburg Den Haag. 

De voorstelling duurt circa 1 uur en 40 minuten, zonder pauze.

BOEK NU VIA HNT.NL/HELSEKOMEDIE

 

Meer info

Een helse komedie, de bekentenissen van een seriemoordenaar is een uniek project van Het Nationale Theater en het Residentie Orkest. De voorstelling is gebaseerd op het leven en verhaal van de Oostenrijkse seriemoordenaar Jack Unterweger. In regie van Theu Boermans kruipt Mark Rietman in zijn huid, met een orkest en twee sopranen als tegenspelers.

Jack Unterweger werd in de jaren ‘70 veroordeeld voor de moord op een jonge vrouw. Wanneer hij zich in de gevangenis tot schrijver ontwikkelt en zijn autobiografie publiceert, wordt hij al gauw de lieveling van de Weense literaire wereld. Deze ziet hem als schoolvoorbeeld van een geslaagde resocialisatie en zet zich in voor zijn vrijlating. En met resultaat. Jack komt vrij en wordt beroemd. Hij is een graag geziene gast op literaire feesten en partijen en houdt overal ter wereld lezingen en boekpresentaties. Maar al die jaren blijkt hij ook prostituees te vermoorden in de steden waar hij verblijft. In 1994 loopt Jack tegen de lamp. Hij wordt veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens de moord op negen vrouwen. Op de avond van zijn veroordeling pleegt hij zelfmoord.

Een helse komedie begint op het moment dat Jack Unterweger in het hiernamaals het vervolg op zijn autobiografie ten doop houdt. In de vorm van een lezing vertelt hij het publiek over zijn leven en vooral over zijn relatie tot vrouwen. En ze zijn aanwezig, die vrouwen. Zijn moeder, zijn vriendinnen en de vrouwen die hij vermoordde, treden niet sprekend op, maar zij zingen. In aria’s van Vivaldi, Gluck, Haydn, Mozart en Beethoven beschrijven ze hun noodlottige omgang met Jack Unterweger.

De Weense auteur Michael Sturminger schreef dit stuk onder titel The Infernal Comedy: Confessions of a Serial Killer, waarin John Malkovich (Being John Malkovich, Dangerous Liaisons) de hoofdrol vertolkte. Het stuk wordt nu voor het eerst in Nederland opgevoerd.  

Acteurs

Mark Rietman
Cora Burggraaf (sopraan)
Lilian Farahani (sopraan)

Artistiek team

Tekst Michael Sturminger
Vertaling Tom Kleijn
Regie Theu Boermans
Dramaturgie Karim Ameur
Regie-assistentie Ingmar van der Bie
Kostuums Catherine Cuykens
Muziek (live) het Residentie Orkest o.l.v. Pieter-Jelle de Boer
Lichtontwerp Stefan Dijkman

Medewerkers

Productieleiding Monique Koppers
Kap en grime Pilo Pilkes
Communicatie en marketing Vera Seriese

Acteurs

Seriemoordenaar gesnapt

De sopranen Cora Burggraaf en Lilian Farahani vertolken in de muzikale voorstelling 'Een helse komedie' de vrouwen in het leven van een seriemoordenaar (gespeeld door Mark Rietman).
In aanloop naar de première werden zij geïnterviewd door OPZIJ.

“Middels grote klassieke aria’s belichamen we de slachtoffers, maar ook Unterwegers moeder en vriendinnen. We laten sterke vrouwen zien. Meestal zijn ze boos, soms zelfs uitzinnig. Met een aria van Beethoven kruip ik in de gedaante van zijn geliefde, vlak nadat hij zijn eerste moord pleegt op een vriendin van haar.”

Lees het hele artikel via Blendle.

Recensies

Media

13 april 2017Een helse komedie, de bekentenissen van een seriemoordenaar

Op de foto:

nog geen informatie
AJAX CONTENT

Nieuws

13 april 2017Een helse komedie, de bekentenissen van een seriemoordenaar

27 maart 2017

Mark Rietman kruipt in huid van seriemoordenaar

Unieke muziektheaterproductie met het Residentie Orkest

meer
AJAX CONTENT